Hollandsnieuwe is van plan om misschien ook 4G aan te bieden. Het is een aanbieder van mobiele telefonie die in een mailing naar de klanten bekend heeft gemaakt dat zij de snelheden van de mobiele dataverbindingen gaan verhogen tot maximaal 25 Mbps. In dezelfde mail raadt de provider de klanten ook aan om een simkaart te wisselen. Als ze dat niet doen, dan kunnen ze geen gebruik maken van hogere downloadsnelheden.

Ze doelen met diensten in de toekomst waarschijnlijk op de uitrol van 4G. Er kan gratis een nieuwe simkaart aan worden gevraagd bij de provider. Hollandsnieuwe is bezig met ‘het ontwikkelen van nieuwe diensten’ en ‘het wijzigen van haar systemen.’ Dit is de reden dat er nieuwe simkaarten nodig zijn. Ziggo Mobiel heeft ook bekendgemaakt dat zij 4G gaan aanbieden. Ze maken beide gebruik van het netwerk van Vodafone.

2G vs 3G vs 4G

Klanten van Hollandsnieuwe kunnen momenteel alleen het 2G (GSM) en het 3G (UMTS)-netwerk gebruiken. Er kan nu nog geen gebruik worden gemaakt van het 4G-netwerk van Vodafone. Enige tijd geleden konden klanten maximaal 14,4 Mbps als downloadsnelheid behalen. Dit is al wel verhoogd naar maximaal 25 Mbps. Daarbij moet wel gezegd worden dat de uploadsnelheid ongewijzigd blijft, deze blijft dus 3,6 Mbps.

Buitenlandtarieven worden ook verlaagd

In navolging van Tele2 hebben ook Hollandsnieuwe en Simyo nu hun tarieven voor buitenlands gebruik bekend gemaakt. Per 1 mei gelden er namelijk nieuwe Europese regels die nageleefd dienen te worden. Hollandsnieuwe heeft die EU-regels, die nieuwe maximale roamingtarieven voorschrijven, één op één overgenomen. Vanaf 1 mei betalen klanten van Hollandsnieuwe zo’n 0,0605 en 0,1135 euro per minuut voor een telefoongesprek vanuit het buitenland binnen de Europese Unie. Het tarief is afhankelijk van hun contractvoorwaarden. Een volledig overzicht van alle nieuwe tarieven zijn te vinden op de website van Hollandsnieuwe.

Hollandsnieuwe

Roamingkosten in de EU

Wie belt, sms’t of gebruik maakt van mobiel internet in het buitenland betaalt vanaf mei een toeslag op de normale prijs. Vanaf het jaar 2017 verdwijnt de toeslag volledig en betaalt iedereen dezelfde prijs voor gebruik in het buitenland, als voor gebruik in Nederland. Dit heeft geleid tot grote vreugde bij consumenten die vaak in het buitenland verblijven. Eindelijk hoeven er geen torenhoge prijzen meer te worden betaald voor het gebruik van mobiel internet buiten de Nederlandse grenzen.

Voor de periode van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 geldt nog dat sim only providers een toeslag mogen vragen aan de klant. Daar zijn Europese maximumtarieven voor vastgesteld. Hollandsnieuwe past zijn nieuwe tarieven dan ook toe conform deze nieuwe regels. KPN en Vodafone hebben recentelijk besloten om alleen de toeslag in rekening te brengen. Toeslagen bovenop de tarieven zijn niet overzichtelijk genoeg voor de klanten vinden zij. Hollandsnieuwe gaat deze toeslagen wél bovenop de normale tarieven factureren.

Simyo

Kwalitatieve provider Simyo heeft haar klanten een duidelijke email gestuurd waarin de nieuwe prijzen ook uiteen worden gezet. Ook bij Simyo wordt bellen, sms’en en internetten vanaf 2017 verrekend met de bel- en internetbundels. Vanaf 30 april betaalt de klant in het buitenland 6 eurocent per minuut, die wordt verrekend met de belbundel. Wanneer je als klant wordt gebeld in het buitenland, betaal je een eurocent per minuut. Mobiel internetten gebeurt vanuit de databundel, waarbij een toeslag van 6 eurocent per MB wordt berekend. Simyo rekent tijdelijk dus alleen een toeslag. Daarom gelden er tijdelijk lagere tarieven.