Het lijkt er sterk op dat Apple voor het eerst een iPhone gaat uitbrengen met dual sim-technologie. De doorgaans goed ingelichte Ming-chi Kuo maakte herhaaldelijk melding van de komst van een iPhone met dual sim, en ook vandaag heeft hij deze verwachting uitgesproken. De zakenkrant Chinese 21st Century Business Herald denkt deze geruchten te kunnen bevestigen en komt met nog wat extra details, dat meldt Financial Express.

iPhone XI met dual sim?

Volgens Ming-chi Kuo zal Apple ten eerste in september een nieuwe iPhone op de markt brengen, zeer waarschijnlijk de ‘iPhone XI’, wat het de opvolger van de iPhone X maakt die vorig jaar het licht zag. De ‘X’ stond voor ’tien’, refererend aan de tienjarige verjaardag van Apple vorig jaar. Daarnaast zouden er nog twee andere modellen uitgebracht worden: de iPhone X Plus en een goedkopere variant op de iPhone X. Volgens de Chinese website van Chinese 21st Century Business Herald wordt ten minste één van deze modellen voorzien van een dubbele simkaart: de ingebouwde Apple SIM.

Apple SIM

Deze SIM kun je dan bijvoorbeeld naast je lopende sim only abonnement gebruiken, waardoor je bereikbaar bent op twee nummers. Met een Apple SIM zal het mogelijk zijn om snel tussen providers te schakelen, wat handig is voor mensen die vaak op reis zijn. Het werkt met geselecteerde providers en je kunt de Apple SIM in 180 verschillende landen wereldwijd gebruiken. Wanneer je dus veel over de wereld reist kan het een interessante optie zijn. Wanneer je veelal in Nederland verblijft en slechts af en toe in het buitenland bent voor vakantie, dan is het waarschijnlijk kostentechnisch niet interessant om van deze optie gebruik te maken aangezien de prijzen mogelijk relatief hoog liggen ten opzichte van een gemiddeld sim only abonnement in Nederland. Wanneer je werk en privé gescheiden wil houden kan het interessant zijn om deze optie te nemen waardoor je niet twee telefoons hoeft aan te houden.

Volgens eerdere geruchten zou de Apple SIM alleen beschikbaar zijn als een fysieke kaart die in de simkaart-lade moest worden geplaatst. Bij de nieuwste iPad Pro is de Apple SIM al geïntegreerd in het toestel en het is aannemelijk dat Apple hetzelfde gaat doen met de iPhone die in september 2018 wordt uitgebracht.

Wat is dual sim?

De dual sim telefoons zijn aan een flinke opmars bezig. Je moet de term niet verwarren met ‘duo sim’, waarbij het mogelijk is twee simkaarten van één telefoonnummer te plaatsen in twee verschillende telefoons. Bij dual sim kun je twee verschillende telefoonnummers op één mobiel instellen. Je ziet steeds meer modellen waarbij het mogelijk is om twee (al dan niet virtuele) simkaarten te plaatsen. Bijvoorbeeld een voor werk, en een voor het privé leven. Maar wat is een dual sim telefoon eigenlijk? Het woord zegt het al: dit zijn mobiele telefoons waarin je twee verschillende simkaarten kunt gebruiken. Meestal gaat het hier om twee fysieke simkaarten, maar waarschijnlijk zal het in de toekomst mogelijk zijn om virtuele simkaarten te selecteren (ook wel eSIM genaamd). In Aziatische landen is deze dual sim technologie al erg populair, maar in Nederland moet dit nog doorbreken. Twee telefoonnummers kan voor veel mensen best handig zijn, zeker wanneer je op je telefoon ook vaak zakelijk wordt gebeld.

iPhone met simkaart opties

Hoe werkt het?

Een belangrijk voordeel van een dual sim telefoon is dat het in bepaalde situaties erg handig kan zijn, bijvoorbeeld wanneer je zowel een prive als zakelijke telefoon hebt. Voortaan hoef je niet meer te sjouwen met twee telefoons, maar kun je één telefoon gebruiken waarin je toch privé en zakelijke calls gescheiden kan houden. Aangezien de iPhone een telefoon is die populair is onder werknemers, zal de dual sim zeker een uitkomst zijn. Er zijn verschillende typen van de dual sim. Hieronder een korte samenvatting:

1. Dual sim passief

Bij dual sim passief kun je twee simkaarten in een mobiele telefoon kwijt. Je moet hierbij dan wel steeds handmatig kiezen welke simkaart je wilt gebruiken. Zo kun je een tweede simkaart van een Thaise provider plaatsen wanneer je in Thailand bent, waarna je deze kunt activeren. Je eigen simkaart kun je dan gewoon laten zitten, maar deze zet je dan automatisch op non-actief. Je kunt dan ook alleen gebeld worden op het nummer die je hebt geactiveerd. Niet heel erg praktisch dus, daarom wordt deze optie nauwelijks meer gebruikt.

2. Dual sim actief

De naam zegt het al, hierbij kun je allebei de simkaarten altijd gebruiken. Het is zelfs mogelijk om een wisselgesprek te hebben wanneer je op het ene nummer aan het bellen bent, maar op het andere nummer gebeld wordt. Handig! Je kunt ook bellen met het ene telefoonnummer, terwijl je iets downloadt of in de wacht staat bij het andere nummer. Een telefoon met dual sim actief heeft twee antennes om te zenden en te ontvangen. Het nadeel hiervan is wel dat beide antennes energie verbruiken, waardoor de batterij snel leeg kan gaan. Wanneer de batterijen in telefoons de komende jaren flink verbeterd worden, kan dit probleem opgevangen worden.

3. Dual sim standby

Dual sim standby is eigenlijk de beste oplossing als het gaat om de dual sim technologie. De signalen van beide simkaarten worden hierbij gebundeld, waardoor ze voor het verbinden met het netwerk maar van één antenne gebruik hoeven te maken. Dit bespaart energie, terwijl je toch alle voordelen van een dual sim telefoon hebt. Zo kun je op beide telefoonnummers tegelijkertijd sms’jes en appjes ontvangen. De iPhone die in september 2018 uitgebracht zal worden is hoogst waarschijnlijk een dual sim stanby telefoon.

iPhone

Populair in Azië, binnenkort ook in Nederland?

Zoals gezegd is de dual sim dus al erg groot in Azië. Vooral in Azië heeft deze technologie dus al een enorme vlucht gemaakt. In opkomende economieën als China en India zijn de dual sims al erg populair. Dat komt omdat je daar vaak veel goedkoper kunt telefoneren met een persoon die dezelfde provider heeft als jij. Daardoor hebben mensen vaak een simkaart van twee verschillende providers. Eerder was het voor Nederland nog lastig om dual sim populair te laten worden aangezien Nederlandse providers vaak nog gebruik maakten van simlock. Inmiddels kennen we alleen nog simlockvrije telefoons waardoor de weg vrij is voor de dual sim technologie.

Telecomproviders geven nog weinig duidelijkheid
Momenteel zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy J5 Dual Sim, de Huawei P9 Lite Dual Sim en de OnePlus 3T dual sim erg populair in Azië. Mogelijk komen er de komende jaren nog velen dual sim telefoons bij, ook in Nederland. Wat dit gaat betekenen voor de sim only providers in Nederland en de bestaande abonnementen en bundels, is nog niet duidelijk. Nederlandse telecomproviders moeten hier nog meer duidelijkheid over geven.