In het tweede kwartaal van 2016 was de iPhone 6S zeer populair bij de mensen die er voor kozen een los toestel te kopen in combinatie met een sim only. Dankzij de iPhone 6 en 6s, staat Apple tweemaal in de wereldwijde top drie van best verkopende smartphones, zo schrijft AppleInsider.com op basis van cijfers van onderzoeksbureau Strategy Analytics. De iPhone 6s bevindt zich zelfs op de eerste plaats. Het bedrijf profiteert hiermee optimaal van de geringe groei binnen de smartphone-markt ten opzichte van een jaar eerder. Deze bedraagt met 3,5 miljoen extra verscheepte toestellen zo’n 1 procent. Hoewel er sprake is van groei, wordt deze gedrukt door diverse negatieve marktomstandigheden.

Relatief lage groei

Zo is er in veel regio’s nog sprake van een matige economische groei en is het smartphone bezit in veel landen al optimaal. Ook zouden veel fabrikanten nog maar minimaal innoveren, wat ook negatieve gevolgen heeft voor de verkoop. Niettemin werden er van de iPhone 6s in het tweede kwartaal maar liefst 14,2 miljoen stuks verscheept, wat neer komt op een aandeel van 4 procent op de totale markt. De aantrekkingskracht op de consument zou het gevolg zijn van de gunstige hardwarespecificaties en extra functionaliteiten. Zo kan het toestel video’s opnemen in 4K-kwaliteit en beschikt het over een goed functionerende vingerafdrukscanner. Ook het fraaie design wordt door het onderzoeksbureau genoemd als onderscheidende factor.

De Samsung Galaxy S7 Edge complementeert de top drie en biedt met zijn gebogen schermranden eveneens een toegevoegde waarde ten opzichte van de concurrentie. Van deze smartphone werden in Q2 ongeveer 8,3 miljoen stuks verscheept. Het model kan daarmee rekenen op een wereldwijd marktaandeel van 2 procent en een tweede plek in de index van Strategy Analytics.

Ben jij ook op zoek naar een nieuw toestel of een geschikt abonnement? Overweeg dan een keuze voor een sim only abonnement, waarmee je vaak goedkoper uit bent dan met een abonnement waarbij een smartphone in de prijs is inbegrepen. Wij van Simonlyvergelijken.nl helpen je graag bij de zoektocht naar het goedkoopste sim only abonnement.

Refurbished vaak kat in de zak

Overweeg je de aanschaf van een refurbished iPhone, bijvoorbeeld voor naast je sim only? Denk daar dan nog maar eens goed over na. De ervaringen met deze tweedehands toestellen zijn bijzonder slecht, zo concludeert Test-Aankoop, een Belgische consumentenorganisatie. In de helft van de gevallen zou zelfs sprake zijn van een ronduit ondeugdelijk toestel.

Een refurbished iPhone is niet zomaar een afdankertje, dat je via marktplaats of op een rommelmarkt zou kunnen kopen. Het is een tweedehands smartphone, die uitgebreid gereviseerd is door de fabrikant of een gespecialiseerd bedrijf en vervolgens voor een lagere prijs wordt verkocht. Gemiddeld is het prijsverschil met een nieuw toestel ongeveer 22% en je krijgt er ook gewoon garantie bij. Je zou het dus kunnen vergelijken met een occasion bij de autodealer.

Rol voor Apple bij verbeteren kwaliteit

Refurbished telefoons zijn natuurlijk ooit door de vorige eigenaar teruggebracht omdat er iets aan mankeerde. Na reparatie krijgt het toestel dan een tweede leven. Maar Test-Aankoop is niet positief over de toestellen die het testte. In de helft van de gevallen werkte de telefoon niet naar behoren. Er was vaak sprake van ernstige mankementen. Bij twee derde van de telefoons was de batterij zodanig versleten dat die nog maar een jaar mee zou gaan. Ook zouden refurbished iPhones vaak nep zijn. Men trof namaakbehuizingen aan en accessoires met een vals Apple logo erop. De garantie zou regelmatig niet in orde zijn.

Test-Aankoop concludeert dat de markt voor deze tweedehands telefoons veelbelovend is, maar dat er eerst nog veel verbeteringen nodig zijn. Daar zou Apple zelf een rol in moeten gaan spelen door originele onderdelen te leveren. Op dit moment moeten toestellen noodgedwongen vaak hersteld worden met onderdelen die ook tweedehands zijn of nog erger, namaak. Dat maakt het lastig om de levensduur van het refurbished toestel in te schatten, waardoor de garantie vaak ook beperkt is.