Vroeger namen de meeste consumenten een toestel met een abonnement, maar de tijden zijn veranderd. Het sim only abonnement is razend populair en een stuk goedkoper geworden dan vroeger. Hierdoor zijn meer interessante mogelijkheden ontstaan voor de consument, zoals het afsluiten van een sim only abonnement in combinatie met de aanschaf van een losse telefoon. Maar is het aanschaffen van een sim only abonnement in combinatie met een losse telefoon, ook altijd goedkoper dan een telefoon abonnement met toestel? Wij namen de proef op de som en deden onderzoek met de iPhone 6 en iPhone 6S.

iPhone 6 met of zonder sim only?

Voor het goedkoopste iPhone 6 abonnement bij Tele2 (100 minuten, 1000MB) betaal je momenteel 33 euro per maand, met een ‘gratis’ iPhone 6 daarbij. Over een periode van 24 maanden is dit een bedrag van in totaal 822 euro (inclusief 30 euro aansluitkosten). De iPhone 6 kun je momenteel los kopen vanaf 561 euro. Een sim only abonnement van Tele2 met 100 belminuten en 1000MB internet kost nu 9 euro per maand (226 euro in twee jaar, inclusief 10 euro aansluitkosten). Dit maakt een totaal van 788 euro. Het zelf aanschaffen van een los toestel in combinatie met een sim only abonnement levert je dus al direct een voordeel op van maar liefst 34 euro. Dat is snel verdiend! Bij andere providers liggen deze verschillen vaak nog een stuk hoger.

Hetzelfde geldt voor de iPhone 6S

Voor een vergelijkbaar toestel, de iPhone 6S. Zijn de verschillen momenteel iets kleiner. Je betaalt voor een los toestel zo’n 666 euro, wat in combinatie met hetzelfde Tele2 abonnement zo’n 892 euro over twee jaar betekent. Een iPhone 6S abonnement met ‘gratis’ toestel kost je momenteel 37 euro per maand, wat inclusief aansluitkosten een bedrag van 918 euro in twee jaar betekent. Een los toestel in combinatie met een sim only abonnement levert je dus direct een voordeel van 26 euro op. Ook hier geldt dat het verschil een stuk groter kan zijn bij andere providers, en dat het verschil nóg veel groter wordt wanneer je kiest voor een tweedehands of Refurbished toestel.

Verschil bij een tweedehands telefoon nóg groter

Stel je voor; je scoort via een bekende of op online marktplaatsen een zo goed als nieuwe iPhone 6, of je schaft een ‘Refurbished’ telefoon aan die wel tweedehands is, maar niet van nieuw te onderscheiden is. Op deze manier wordt het voordeel nog groter. Geconcludeerd kan worden dat het kostentechnisch gezien verstandig is om een toestel los aan te schaffen, gecombineerd met een goedkope sim only. Bijna altijd ben je dan in totaliteit een stuk minder geld kwijt. Het enige nadeel is dat je een flink bedrag in één keer moet betalen. Niet alle mensen kunnen zich dit veroorloven. Kun jij dat wel? Dan is het verstandig om te kiezen voor een sim only abonnement in combinatie met de aanschaf van een (tweedehands) los toestel. Kijk daarbij ook absoluut of je een goedkope aanbieding kunt benutten. Vergelijk het zelf, en zie het verschil!