Klanten van Vodafone kunnen al vanaf 21 november profiteren van de nieuwe Europese regels voor roaming, hoewel die pas in juni 2017 officieel van kracht zullen worden. Heb je een Vodafone Red of Black abonnement, dan kun je deze winter al gratis bellen in de hele Europese Unie. Daarnaast kun je vanaf eind november ook minutenlang bellen vanuit Nederland naar 40 landen in Europa.

Red en Black abonnementen al op 21 november aangepast

Op 21 november worden de Red en Black abonnementen aangepast, zowel voor nieuwe als oude klanten. Je verbruik wordt dan overal in Europa gewoon vanuit je bundel verrekend. Je hoeft dus niet bang meer te zijn voor extra kosten wanneer je op vakantie met je Vodafone sim only abonnement wilt bellen, sms’en of internetten. Daarbovenop krijg je ook nog gratis belminuten vanuit Nederland naar maar liefst 40 andere Europese landen.

Keuze uit vier sim only abonnementen

Hiermee is Vodafone de concurrenten een slag voor. De afschaffing van de roamingkosten, zoals de extra toeslag voor het gebruik van je mobiel in het buitenland genoemd wordt, is pas vanaf 17 juni volgend jaar definitief. Maar bij Vodafone begint de toekomst dus al op 21 november. Je krijgt dan de keuze uit vier abonnementen, waarbij je onbeperkt kunt bellen in 40 landen binnen de EU.

1. Vodafone Red

Bij het basis Red abonnement krijg je een databundel van 1,5 GB en onbeperkt bellen en sms’en in Europa. Bovendien krijg je 20 gratis belminuten vanuit Nederland naar heel Europa. Dat alles voor 26 euro per maand. Voor 30 euro per maand heb je al 5 GB data, 40 gratis belminuten vanuit Nederland en onbeperkt bellen en sms’en ongeacht waar in Europa je bent. Ga je voor het Red Super abonnement, dan krijg je 12 GB, onbeperkt sms’en en bellen en 60 gratis minuten bellen voor 37,50 per maand.

2. Vodafone Black

En het top abonnement, Vodafone Black, is goed voor maar liefst 25 GB dataverkeer (wat eigenlijk te beschouwen is als een abonnement met onbeperkt internet) en volledig onbeperkt sms’en en bellen binnen Europa én vanuit Nederland naar de rest van Europa. De prijs van dit abonnement wordt 89 euro per maand. Er komen ook aanvullende databundels voor als je toch niet genoeg hebt aan de bundel die bij je abonnement hoort. Het gaat dan om bundels van 1, 3, 5 en 10 GB.

Belcompany stopt

Vodafone heeft daarnaast aangekondigd te gaan stoppen met het uitbaten van zijn winkelketen Belcompany. De 88 filialen van de keten, die sinds 2011 eigendom van Vodafone zijn, zullen in de komende vijf jaar geleidelijk gesloten worden. Het grootste deel van de winkels zal wel verdergaan als filiaal van Vodafone zelf. Naar verwachting zullen ongeveer 10 winkels helemaal de deuren sluiten. Hiermee verdwijnt dus opnieuw een vertrouwd gezicht uit het winkel straatbeeld. Via Belcompany kon je ook een sim only afsluiten bij verschillende providers in Nederland.

140 winkels gaan sluiten

De provider heeft op dit moment al 140 eigen winkels in Nederland. In 2011 nam het bedrijf de winkelketen Belcompany over van de Macintosh Retail Group. Op dat moment bestond de keten nog uit 176 winkels. Bij de overname werd Vodafone ook eigenaar van de 34 filialen van telefoonkopen.nl. Belcompany was toen nog een onafhankelijke telecom retailer. Maar na de overname mocht de keten van de Nederlandse Mededingingsautoriteit alleen nog maar producten en diensten van nieuwe eigenaar Vodafone verkopen. In de afgelopen jaren had Vodafone overigens al 68 winkels gesloten en 54 winkels verbouwd tot Vodafone filiaal.

Verklaring voor het schrappen van Belcompany

Als verklaring voor de stap geeft Vodafone aan dat bij de overname indertijd in 2011 de winkels van Belcompany en die van Vodafone zelf nog een totaal andere doelgroep hadden. In de afgelopen vijf jaar zijn die twee doelgroepen echter steeds dichter bij elkaar komen te liggen en op dit moment is er eigenlijk nauwelijks meer een onderscheid tussen. In feite is daardoor dus één formule overbodig geworden. Het is dan ook een voor de hand liggende en verstandige stap om de twee formules tot één formule samen te voegen. De logische keuze is dan om te gaan voor de retail formule van Vodafone zelf. Overigens zal Belcompany wel online als merk blijven bestaan.