Per 15 juni gelden de nieuwe roaming tarieven binnen de EU. Vodafone klanten kunnen nu vanaf maandag 1 juni al bellen in de EU zoals thuis, ‘Roam Like at Home’. De provider gaat hiermee een stapje verder dan de Europese roaming regulering. Vodafone-abonnees mogen zelfs in een paar extra landen roamen.

Nieuwe roaming tarieven

Vanaf aankomende zomer zal een Europese vakantie nooit meer hetzelfde zijn op het gebied van mobiel internet. Waar we vroeger veel extra geld moesten betalen voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland, zal dat vanaf deze zomer eindelijk verleden tijd zijn. Je kunt vanaf dat moment met iedere sim only provider uit Nederland bellen, internetten en smsen zoals je in Nederland gewend bent. Dit betekent dat je nu ook op vakantie gewoon je mobiel kunt gebruiken om dat ene restaurantje of museum te vinden. Of gewoon te navigeren met je mobiele telefoon zonder dat dit data verbruikt. Let wel op: de kosten voor het bellen en sms’en vanuit Nederland naar het buitenland blijven gelijk.

De nieuwe roaming tarieven gelden zoals gezegd vanaf 15 juni. Iedere telecomaanbieder in de EU moet de tarieven in het binnenland gelijk trekken aan mobiele telefonie gebruik in het buitenland. Dit wordt ook wel roaming genoemd. Provider Vodafone laat abonnees nu vanaf maandag 1 juni al genieten van de nieuwe tarieven: wanneer je als klant vanaf die dag belt, sms’t of mobiel internet gebruikt, verbruik je dit vanuit je eigen bundel. Vodafone gaat hierbij zelfs nog een stap verder dan andere provider door ‘Roam Like at Home’ te introduceren waarin je ook in enkele extra landen gebruik kan maken van deze mogelijkheid.

Roaming

Roam Like at Home

Vodafone kiest er voor om de nieuwe roamingtarieven ook mogelijk te maken in enkele landen buiten de EU. Het gaat hier om voor de hand liggende landen als Turkije, Albanië en Zwitserland die wel in Europa liggen. In deze landen is het ook vanaf 1 juni dus mogelijk om belminuten, sms en mobiel internet ‘gewoon’ vanuit je databundel te verbruiken. Hierdoor krijg je als klant dus niet te maken met extra kosten die je maakt omdat je je in het buitenland bevindt. Uiteraard betekent dit wel dat je moet oppassen dat je niet buiten je databundel treedt.

Vodafone is voorloper

Vodafone liep in 2016 ook al voor op andere providers, toen Vodafone abonnees met een Red & Black abonnement al liet genieten van Roam Like at Home. Per 1 juni aanstaande geldt dit voordeel voor iedere klant van Vodafone. Zowel abonnees als mensen met prepaid bundels. Vodafone heeft er dus voor gekozen om voor te lopen op de verplichte regelgeving die per 15 juni aanstaande geldt. Hiermee onderscheidt Vodafone zich van andere sim only aanbieders die wel lijken te wachten tot 15 juni, hoewel er natuurlijk nog enkele aankondigingen kunnen volgen.

Marcel de Groot, directeur consumentenmarkt bij VodafoneZiggo, is positief en zegt het volgende over Roam Like at Home: “Het mobiele dataverbruik van onze klanten neemt elk jaar fors toe, zo ook in het buitenland. Bij Vodafone houden we daar rekening mee. Zo pasten we in 2016 al een aantal van onze sim only abonnementen hierop aan. Nu kunnen ál onze klanten vanaf 1 juni genieten van de nieuwe tarieven. Met de zomervakantie voor de deur is dat een mooi vooruitzicht.”

Fair Use Policy: rekent Vodafone toeslagen bij onredelijk verbruik?

De enige kanttekening die bij dit bericht geplaatst moet worden is de Fair Use Policy die in het leven is geroepen. Mocht je bijvoorbeeld heel vaak in het buitenland te vinden zijn, dan kan Vodafone een FUP toepassen. Zo lang je meer tijd in Nederland besteed dan in het buitenland dan is er geen enkel probleem en gebruik je mobiele telefonie in de EU tegen Nederlandse tarieven.

Toeslagen in €

Wanneer je je gedurende een periode van vier maanden méér tijd in het buitenland doorbrengt en méér verbruik vertoont in het buitenland dan in Nederland, dan is er volgens Vodafone sprake van onredelijk verbruik. Dan kun je door de provider op het matje worden geroepen. In dat geval mag Vodafone de volgende toeslagen berekenen (bedragen zijn inclusief BTW):

  • € 0,0387 per minuut;
  • € 0,0121 per sms;
  • € 0,01 (€ 0,0093 per MB).