Een enorme opsteker voor T-Mobile: de provider heeft met succes de beslissing van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) om Datavrije Muziek te verbieden aangevochten bij de rechter. De telecomprovider is door de rechtbank van Rotterdam namelijk in het gelijk gesteld en mag Datavrije Muziek ‘gewoon’ blijven aanbieden.

Rechtbank staat Datavrije Muziek toe in Nederland

T-Mobile viert een feestje en laat via onder andere Twitter weten verheugd te zijn door het besluit. De rechtbank oordeelt namelijk in het voordeel van de provider dat de Nederlandse wet strijdig is met de wet- en regelgeving uit Europa. Datavrije Muziek mag volgens de rechtbank dan ook niet beperkt worden volgens de rechtbank. Abonnees van T-Mobile kunnen eveneens opgelucht ademhalen; alle sim only abonnementen met Datavrije Muziek blijven gewoon geldig en deze abonnees kunnen verdergaan met het onbeperkt beluisteren van bijvoorbeeld playlists via Spotify, zonder dat dit verbruik wordt afgetrokken van de databundel binnen de sim only bundel.

T-Mobile viert het feestje

T-Mobile heeft middels bovenstaande afbeelding laten zien dat ze het feestje vieren en dat zij het echt als een ‘overwinning’ zien. Ook Søren Abildgaard, de nieuwe CEO van de Nederlandse tak van T-Mobile, reageert zeer verheugd op de beslissing van de rechtbank van Rotterdam. Hij zegt:

“Deze uitspraak van de rechter is een doorbraak in zowel Nederland als in Europa. Afgelopen oktober hebben we een grote en gewaagde stap genomen om met een nieuw en zeer innovatieve dienst te komen: Datavrije Muziek. Dit deden we in de stellige overtuiging dat dit in het belang van onze abonnees is. Wij kunnen nu blijven innoveren en grenzen doorbreken om onze klanten de volledige vrijheid van onbeperkt mobiel internet te geven.”

Datavrije Muziek bij T-Mobile: hoe gaat dat in zijn werk?

T-Mobile biedt met behulp van de naam ‘Datavrije Muziek’ de mogelijkheden aan hun abonnees om onbeperkt muziek te streamen. Dit geldt bij abonnementen vanaf 10GB data. Gebruikers kunnen hierbij dus zonder dat het verrekend wordt onbeperkt muziek streamen via het razendsnelle 4G netwerk van T-Mobile. Voor fanatieke muziekluisteraars is dit een geweldige optie; het is dan niet perse meer nodig om gehele playlisten eerst te downloaden op de mobiel om deze vervolgens offline te kunnen luisteren. Ook kan bijvoorbeeld onbeperkt radio geluisterd worden waarbij ongelimiteerd geluisterd kan worden. Deze diensten worden ook wel ‘zero-rating’ genoemd: gebruikers mogen gebruik maken van de dienst maar worden niet ‘belast’ met hogere kosten voor het hoge dataverbruik.

ACM

De ACM stelt echter dat het niet toegestaan is om specifieke streamingdiensten toe te staan voor Datavrije Muziek, terwijl andere diensten niet binnen de deal vallen. Toch is de rechter van mening dat T-Mobile voldoet aan de strenge regelgeving omtrent zero-rating. T-Mobile zegt hierover:

“Wij konden het simpelweg niet uitleggen waarom wij Nederlanders iets moesten ontzeggen wat nu gratis is en wat in België, Frankrijk of Duitsland wel mag. T-Mobile Nederland heeft het besluit van Autoriteit Consument en Markt (ACM) om Datavrije Muziek in Nederland te verbieden nu succesvol aangevochten bij de rechter, maar we zullen nooit de oorspronkelijk uitgangspunten van netneutraliteit uit het oog verliezen: het internet toegankelijk houden voor alles en iedereen.”

Datavrije Muziek T-Mobile

4G internet in het vliegtuig dankzij T-Mobile

T-Mobile heeft niets te klagen deze week: eerder maakte het bedrijf bekend dat het in het luchtruim razendsnel mobiel internet wil gaan verzorgen nog vóór het einde van dit jaar. Met behulp van een EAN netwerk kunnen consumenten dan ook in het vliegtuig genieten van mobiel internet, én Datavrije Muziek. Dit geldt uiteraard ook voor de mensen met een onbeperkt internet abonnement van T-Mobile: Unlimited Go. Deze klanten kunnen dus zelf onbeperkt internetten in vliegtuigen over enige tijd, indien vliegtuigmaatschappijen in zee gaan met de diensten van T-Mobile. Sluit je met meerdere mensen zo’n abonnement af? Benut dan zeker ook de mogelijkheid om samen 5 euro korting te krijgen.