Afgelopen week heeft T-Mobile Nederland in de Rechtband van Rotterdam zich verweert tegen de eis van ACM (Autoriteit Consumenten & Markt). Het ACM eist van T-Mobile dat het direct stopt met de dienst ‘Datavrije Muziek’. Volgens de autoriteit is de streamingsdienst van de provider in strijd met de wetgeving in Nederland. Henk Don van de ACM zegt: “De Nederlandse wet is duidelijk over zerorating: het mag niet in Nederland. En daarom treedt de ACM nu op tegen T-Mobile. Zerorating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden. Het gaat dan met name om diensten die veel data verbruiken, zoals Spotify, Soundcloud en YouTube.”

ACM vs T-Mobile

T-Mobiel introduceerde enige tijd geleden voor het eerst Datavrije Muziek. Met dit abonnement kun je buiten je databundel om onbeperkt muziek streamen op bijvoorbeeld Spotify. T-Mobile zelf is zich van geen kwaad bewust: de provider meent dat haar muziek dienst gewoon toegestaan is volgens de Europese Regelgeving. De provider stelt zelfs dat de Nederlandse wetgeving in strijd is met die vanuit de EU is opgesteld en dat de ACM dus juist volledig mis zit.

Datavrije Muziek

De dienst Datavrije Muziek werd steeds populairder; veel consumenten vonden het ideaal om onbeperkt muziek te streamen. Verbruikte Mb’s werden niet gefactureerd en de databundel blijft bespaard. Hierdoor houden mensen veelal veel MB’s over voor bijvoorbeeld social media buiten de wifi-verbinding om. Je luistert dus geheel gratis naar muziek en dat geeft de consument een hoop meer vrijheid. Het abonnement kan afgesloten worden bij een databundel van 6GB of meer. Wanneer je dus een sim only afsluit met minder dan 6GB dan worden de verbruikte MB’s gewoon van de databundel afgetrokken. Het streamen via Datavrije Muziek is gewoon toegestaan via het 4G netwerk van T-Mobile. Razendsnel dus. Er zijn verschillende extra diensten aangesloten bij de dienst zoals Napster, Nederland FM, Radio 538 en Spotify. Dit betekent dus dat je niet alleen muziek via Spotify gratis kan streamen. Ook kun je veel verschillende radiozenders ongelimiteerd beluisteren zonder dat dit data kost.

T-Mobile moet stoppen

De ACM is echter van mening dat deze dienst volgens de Nederlandse regels niet toegestaan is en sommeert T-Mobile zelfs met de dienst te stoppen. T-Mobile weigert dat. Daarnaast stelt T-Mobile dat de ACM vertraging betekent voor innovatie in Nederland, iets wat volgens de provider voorkomen moet worden. De beslissing zou ook de klant benadelen die in de toekomst weer meer data kwijt zal zijn aan het luisteren van muziek via zijn of haar mobiele telefoon.

Unlimited Go mag wel
T-Mobile mag wel het abonnement Unlimited Go blijven aanbieden volgens ACM; dat is een sim only abonnement met onbeperkt internet voor slechts 35 euro per maand. Datavrije Muziek is echter niet toegestaan volgens de autoriteit. De Nederlandse rechter zal zich buigen over de zaak. Wanneer de rechter een uitspraak doet is nog niet bekend.

Europese regelgeving

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft T-Mobile vorig jaar gesommeerd om te stoppen met Datavrije Muziek. Vandaag laat de ACM weten dat T-Mobile met haar dienst ook de Europese regels niet overtreedt en dat de provider de dienst dus gewoon mag blijven aanbieden. De dienst wordt nu officieel goedgekeurd wat natuurlijk zeer positief nieuws is voor T-Mobile.

De ACM deed dus eerder onderzoek naar de dienst van T-Mobile omdat het mogelijk in strijd zou zijn met de Europese netneutraliteitsregels. Daarom sommeerde de Autoriteit eerder dit jaar nog om te stoppen met Datavrije Muziek, waar de provider niet mee akkoord ging. De dienst zou in strijd zijn met de Nederlandse wet, maar T-Mobile kreeg het gelijk aan hun zijde en mochten de dienst in Nederland wel blijven aanbieden. Of de dienst ook op Europees vlak zou standhouden was nog twijfelachtig. Uit onderzoek blijkt nu dat de dienst ook niet in strijd is met de Europese netneutraliteitsregels.

Datavrij muziek streamen

Over T-Mobile

Provider T-Mobile timmert hard aan de weg in Nederland. Ook T-Mobile Thuis wordt steeds populairder en ook T-Mobile Samen zorgt in combinatie met de revolutionaire onbeperkt internet-abonnementen voor een stijging van het aantal klanten. Afgelopen week kwam als klap op de vuurpijl nog het nieuws naar buiten dat de provider van alle Nederlandse providers het snelste 4G netwerk van Nederland heeft. Eerder dit jaar testte P3 al alle netwerken in Nederland en kwam eveneens tot deze conclusie. Een sim only abonnement bij T-Mobile is dan ook een zeer goede keuze.