T-Mobile heeft de cijfers van het derde kwartaal bekendgemaakt. Opvallend is dat het aantal abonnees gestegen is, maar de omzet en de brutowinst juist zijn gedaald. Voor de goede orde, het betreft hier de kwartaalcijfers over de Nederlandse markt. Het aantal abonnees nam toe met 54.000 tot 2.911.000 in totaal. Over het afgelopen jaar bedraagt de groei van het aantal klanten zelfs 136.000. Worden ook de andere klanten, zoals bijvoorbeeld de mensen die prepaid met T-Mobile bellen, meegerekend, dan komt het totale aantal klanten zelfs uit op 3,7 miljoen. Dat is een stijging van 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Omzet daalt licht, brutowinst daalt fors

Opmerkelijk is dat de omzet juist afnam, met 4,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. De totale omzet over het derde kwartaal kwam daarmee uit op 332 miljoen euro. Dit betekent overigens wel een lichte stijging in vergelijking met het tweede kwartaal. De brutowinst kwam uit op 91 miljoen euro. Dat betekent een forse daling van maar liefst 27,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Het is ook lager dan de brutowinst in kwartaal twee van dit jaar, die lag namelijk op 102 miljoen. Saillant detail: de klanten verbruiken op het netwerk van T-Mobile wel 59 procent méér data dan een jaar geleden. Dit is een trend: houd daar dan ook rekening mee bij het afsluiten van een sim only abonnement. Kies altijd een ruimte of zelfs onbeperkte databundel.

Overname ontbreekt in de cijfers
In de cijfers van het derde kwartaal is de overname van Vodafone Thuis nog niet meegenomen. Deze deal werd pas aangekondigd toen het kwartaal al was afgesloten en is ook nog niet helemaal officieel afgerond. Met Vodafone Thuis erbij zal het totale aantal klanten van T-Mobile wel in één klap met nog eens 150.000 toenemen. Ook de effecten van de nieuwe diensten van T-Mobile, thuisinternet via 4G en oneindige data abonnementen voor muziekdiensten, zijn nog niet bekend.

Vaste klanten Vodafone over naar Thuis

Providers Vodafone en T-Mobile Nederland hebben een deal gesloten over de verkoop van Vodafone Thuis. De overname door T-Mobile betekent dat het bedrijf zijn marktpositie in Nederland kan vergroten, evenals zijn zogenaamde triple play mogelijkheden. Voor Vodafone betekent het dat de gewenste fusie met Ziggo een stap dichterbij is gekomen. Voorwaarde voor deze fusie was namelijk dat het zijn vaste tak moest verkopen. Met de 150.000 abonnees van Vodafone Thuis erbij, groeit het marktaandeel van T-Mobile in één klap enorm. Bovendien krijgt het bedrijf nu ook mogelijkheden op het gebied van triple play, oftewel de combinatie van digitale televisie, vast internet en vaste telefonie. Bij de vaste tak van Vodafone werken ongeveer 100 mensen. Wat voor hen de gevolgen zullen zijn, is nog niet duidelijk. De overname is pas definitief na advies van de ondernemingsraden van zowel Vodafone als T-Mobile. Daarnaast moeten ook de mededingingsautoriteiten nog groen licht geven.

Stap is noodzakelijk

Voor Vodafone is de verkoop van zijn vaste tak een onvermijdelijke stap omdat het bedrijf in de nabije toekomst met Ziggo samen wil kunnen gaan. Hiervoor heeft men wel toestemming nodig van de Europese Commissie. Deze had als voorwaarde voor de fusie gesteld dat de provider eerst zijn vaste tak zou afstoten. Nu dat gebeurd is, lijkt niets de aanstaande fusie dus meer in de weg te staan.

CEO ad interim van T-Mobile Nederland, Martin Knauer, reageert opgetogen op het nieuws. Hij noemt het ‘geweldig nieuws voor de Nederlandse consument en het bedrijf.’ Hij verwacht dat zijn bedrijf in staat zal zijn om ‘verdere innovatie en meer keuzevrijheid te brengen voor de Nederlandse consument’. De verwachting is dat de overname tegen het eind van het jaar afgerond zal zijn. Financiële details zijn nog niet bekendgemaakt.