Nederland houdt vast aan een strengere netneutraliteitswet dan de rest van de Europese Unie. De Eerste Kamer heeft het voorstel hiervoor van het kabinet goedgekeurd. Dit betekent onder andere dat het verbod op zero rating in Nederland gehandhaafd blijft, alhoewel dit in de rest van Europa sinds augustus wel is toegestaan. T-Mobile vindt dit raar en lapt het verbod vooralsnog aan zijn laars.

Nederland strenger dan Europa

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil dat zero rating in Nederland verboden blijft. Zero rating houdt in dat providers geen diensten aan mogen bieden buiten de databundel om, omdat dit positieve prijsdiscriminatie zou zijn. Dit was in Nederland altijd al verboden, maar door een nieuwe Europese wet mag dit nu in de rest van Europa wél. Kamp ziet echter ruimte binnen deze wet om als individueel EU-lid strengere regels te hanteren. Hij had eerder de Tweede Kamer al achter zich gekregen. In de Eerste Kamer had de PVV nog een motie ingediend om in navolging van de EU zero rating voortaan wel toe te staan, maar deze motie werd verworpen. De PVV was ook de enige partij die uiteindelijk tegenstemde.

Datavrije Muziek
Eerder deze week kondigde T-Mobile juist een nieuwe service aan voor abonnees, Datavrije Muziek, waarbij het streamen van muziek voortaan geen data uit je bundel meer kost. Dit is een vorm van zero rating. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) liet direct weten een onderzoek naar deze dienst te beginnen. Het is zeer waarschijnlijk dat zij zal concluderen dat T-Mobile strafbaar is. T-Mobile heeft al laten weten in dat geval naar de rechter te stappen, hierbij gesteund door de GSMA, een internationale belangenvereniging van providers. Zij geven aan bezorgd te zijn over de houding van de Nederlandse regering, omdat die minder innovatie en lagere kwaliteit van diensten in de hand zou werken.

Datavrije muziek mogelijk niet toegestaan

Klanten van T-Mobile kunnen sinds 11 oktober gebruik maken van een nieuwe service: Datavrije Muziek. Datavrije Muziek houdt in dat je als abonnee muziek kan streamen zonder dat het ten koste van je databundel gaat. Deze dienst wordt een vast onderdeel van alle Stel Samen & Stel Bij abonnementen met een databundel van minimaal 6 gigabyte. Dat klinkt prachtig, maar het is in principe in Nederland wel illegaal. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dan ook direct aangekondigd dat het een onderzoek zal starten.

Op dit moment kun je als klant van T-Mobile met Datavrije Muziek buiten je bundel naar Spotify, Deezer, Hits NL, Tidal en Napster luisteren. Ook kun je gratis naar internetradio luisteren via Nederland.fm. In de toekomst kunnen hier nog andere diensten bijkomen. Zo wordt op dit moment gesproken met Apple Music. Het aanbieden van diensten buiten de databundel door een provider heet ‘zero rating’. Dit is in Nederland verboden omdat het in strijd is met de Nederlandse netneutraliteitswet. Netneutraliteit wil zeggen dat providers geen onderscheid mogen maken tussen verschillende vormen van dataverkeer. Ze mogen hun eigen diensten niet voortrekken of jou als klant extra laten betalen voor bepaalde diensten.

Zero rating

Sinds augustus gelden er echter ook Europese regels, die minder streng zijn en waarbij zero rating wél is toegestaan. Uitgerekend op dezelfde dag dat T-Mobile Datavrije Muziek lanceerde, werd er in de Eerste Kamer gestemd over de wetgeving rond netneutraliteit. De regering wil dat de strengere Nederlandse regels gehandhaafd blijven, inclusief het verbod op zero rating. De Tweede Kamer had hier al mee ingestemd, de Eerste Kamer deed dit dinsdag ook. Daarmee is de nieuwe service van T-Mobile dus in strijd met de Nederlandse wet. Toch geeft de provider aan er niet mee te zullen stoppen, omdat deze wél aan de Europese regels voldoet.

T-Mobile zegt het raar te vinden dat deze regels voor alle Europese burgers zouden gelden, behalve voor Nederlanders. Verder denkt T-Mobile dat de meeste abonnees erg blij zullen zijn met de service omdat die ze meer vrijheid geeft. Je hoeft met Datavrije Muziek niet meer eerst via wifi je muziek te streamen, maar kan dat nu altijd en overal ook via het mobiele netwerk doen.

Rechtszaak op komst

Hiermee lijkt T-Mobile dus op een onvermijdelijke rechtszaak aan te sturen. De rechter zal dan moeten beoordelen wat zwaarder weegt: de Nederlandse wet en regelgeving of de gelijke behandeling van alle Europese burgers. Mocht je overwegen een sim only abonnement van T-Mobile te nemen, hou er dan dus rekening mee, dat Datavrije Muziek misschien maar een tijdelijk extraatje zal blijken te zijn.

‘Alert Online’ van start

Het is weer oktober, de maand van de online bewustwording. Maandag 3 oktober trapte staatssecretaris Dijkhoff van Justitie de campagne ‘Alert Online’ af, een jaarlijkse campagne die bedoeld is om jou als internetgebruiker meer bewust te maken van de noodzaak van online veiligheid en hun kennis en vaardigheden op dit gebied te vergroten. Meer dan twee honderd partijen werken hier de komende weken aan mee, waaronder hoofdpartner KPN, maar ook Tele2, Vodafone en T-Mobile verlenen hun medewerking aan het project.

Nederlanders zijn slecht op de hoogte
Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders erg slecht op de hoogte zijn van alle mogelijke bedreigingen op internet. Bij zaken als hacking en phishing denken de meeste mensen al snel: ‘Dat zal mij niet overkomen’. En heb jij weleens gehoord van ‘ransomware’? Meer dan de helft van de mensen niet. En toch is dit één van de snelst groeiende online bedreigingen. De campagne Alert Online richt zich dan ook vooral op het vergroten van de kennis van de mensen over alle online bedreigingen. Daarnaast willen de deelnemende partijen uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid mensen van de nodige tools voorzien om zichzelf beter te wapenen.

Alert Online

Cyber Skills

Dit jaar draait Alert Online vooral om Cyber Skills, oftewel de kennis en vaardigheden die nodig zijn om technologieën op een veilige manier te gebruiken. KPN is hoofdpartner van de campagne en organiseert een drietal kennis sessies. Tijdens deze sessies delen experts op het gebied van technologie, internet en cybercrime hun kennis met het publiek. De toegang bij alle sessies is gratis. Je kunt je inschrijven op de website Alertonline.nl. Je kunt ze ook bekijken op de YouTube stream van KPN.

Ook als het gaat om het veilig gebruik van hun smartphone, blijken veel Nederlanders onwetend of naïef. Meer dan 80 procent van de mensen niet boefproof gemaakt. Boefproof wil zeggen dat je telefoon, tablet of laptop onbruikbaar gemaakt kan worden in geval van diefstal. Ook hiervoor is extra aandacht tijdens Alert Online. Onder andere Tele2 en T-Mobile zetten zich hier voor in. Heb jij een sim only abonnement en wil je je smartphone ook beter beveiligen? Kijk dan op boefproof.nl hoe je dat doet.