Tijdens de jaarwisseling van afgelopen maandag hebben de abonnees van KPN meer data dan ooit verbruikt. Alle telefoon abonnementen met toestel als en sim only abonnementen hebben voor dit record gezorgd. Tien minuten over twaalf was de absolute piek in dataverbruik. In die minuut werd er 30 procent meer data verbruikt dan vorig jaar. Mogelijk heeft een stabieler netwerk meegewerkt aan dit datarecord.

Veel appjes en foto’s, iets minder bellen

KPN logoHet netwerk van KPN had het zwaar te verduren tijdens de jaarwisseling. Alle gebruikers wilden elkaar natuurlijk gelukkig nieuwjaar wensen. Het verbruik van data lag tussen 22:00 en 04:00 uur ongebruikelijk hoog. Tientallen miljoenen berichten werden verstuurd. Een mogelijke verklaring voor de stijging is een stabieler netwerk tijdens de jaarwisseling. In vorige jaren lag het netwerk er wel eens uit, waardoor veel gebruikers geen berichten konden verzenden. Dit jaar kon het netwerk de drukte goed aan.

Een andere verklaring is mogelijk dat er steeds minder wordt gebeld tijdens de jaarwisseling. Een bericht via Whatsapp volstaat tegenwoordig. Daarbij wordt vaak een foto of video gebruikt.

Hoeveel data werd er verbruikt?

In totaal werd er bijna 50 terabytes meer verbruikt dan een jaar geleden. Dat is zo’n 30 procent meer in vergelijking met vorig jaar. In totaal kwam de teller uit op 176 terabytes bij alleen KPN. Vorig jaar was dat nog 128 terabytes.

Opvallend was dat het aantal sms’jes wel flink is gedaald. Vorig jaar kwam de teller uit op 3,2 miljoen verzonden berichten, dit jaar lag dat 300.000 stuks minder en kwam uit op 2,9 miljoen.

Tijdens de jaarwisseling zijn 4 miljoen telefoongesprekken gevoerd, een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. Relatief gezien is dit een daling, aangezien er meer abonnees gebruikmaken van het KPN netwerk dan vorig jaar.

KPN netwerk

Met deze piek in data blijkt het netwerk van KPN erg stabiel te zijn. KPN is marktleider en moet op zulke momenten een enorme hoeveelheid data verwerken. De sim only abonnementen van KPN zijn dan ook een aanrader wanneer je een stabiel netwerk een belangrijke factor vindt bij het afsluiten van een nieuw abonnement. De overige sim only providers in Nederland hebben op het moment van schrijven hun statistieken over dataverbruik tijdens de jaarwisseling nog niet gepubliceerd.