In het jaar 2015 zijn er zo’n 4,7 miljard nieuwe simkaarten verscheept. Dat betekent een stijging van 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van SIMalliance, een organisatie die zorgt voor het ondersteunen en managen van veilige mobiele telefonie-diensten. Vooral door landen buiten de Westerse wereld stijgt het aantal simkaarten sterk.

De hoogste groei werd bijvoorbeeld gemeten in India. Het aantal simkaarten name met maar liefst een kwart toe ten opzichte van 2014. Ook in het Midden Oosten en in Afrika steeg het aantal simkaarten flink: 14 procent. In Noord- en Zuid-Amerika ligt het percentage op 6 procent.

Daling in China

Alleen in China daalde het aantal simkaarten ten opzichte van een jaar eerder. In 2014 was er een enorme vraag naar mobiele simkaarten, maar de voorraden bleven lang doorwerken in 2015 waardoor er dat jaar minder simkaarten werden verscheept. De totale beschikbare markt nam binnen een jaar toe van 5,2 miljard in 2014 naar 5,3 miljard vorig jaar.

Volgens SIMalliance zorgt de uitrol van nieuwe 4G netwerken voor een grote bijdrage aan de groei van het aantal simkaarten wereldwijd. Steeds meer consumenten willen gebruikmaken van het razendsnelle 4G internet. Hierdoor werd er relatief vaak overgestapt. Gevolg: meer simkaarten.

Hoe ziet de toekomst er uit?

Voor de toekomst verwacht SIMalliance dat het percentage blijft stijgen aangezien er veel kaarten worden gebruikt voor Internet of Thing (verschillende ‘slimme’ apparaten die worden voorzien van een simkaart) en er steeds meer mensen sneller overstappen naar een andere provider, bijvoorbeeld voor 4G.

Verder in de toekomst verwacht SIMalliance dat er steeds minder gebruik zak worden gemaakt van fysieke simkaarten, maar zal er gebruik worden gemaakt van een ingebouwde simkaart, de eSIM.

eSIM

Wat is de eSIM?

De eSIM is de nieuwste uitvinding op smartphone-gebied. Met de simkaart wordt overstappen van de ene naar de andere provider een stuk eenvoudiger. Je hoeft immers niet van kaart te wisselen. De ‘e’ staat voor ‘embedded’, wat betekent dat het wordt ingebouwd in de telefoon. De simkaart is niet meer gebonden aan een enkele provider, waardoor je bij overstappen geen nieuwe kaart in je smartphone hoeft te plaatsen. De ‘eSIM’ kan op afstand worden geconfigureerd. Het wordt hierdoor veel makkelijker om een nieuw sim only abonnement af te sluiten.

GSMA

De eSIM is het gevolg van een intensieve samenwerking tussen Apple, Samsung en de GSMA, de belangenbehartiger van mobiele providers. Het is niet bekend of ook andere smartphone fabrikanten bij de overleggen betrokken zijn. De eSIM wordt al langer gebruikt voor tablets, waarbij ze in de nieuwste iPads de naam Apple SIM dragen. De kaarten in de tablets bieden klanten alleen een internetbundel. Bellen is nog niet mogelijk, doordat aan de Apple SIM geen telefoonnummer wordt gekoppeld.

Het geeft wel een indruk van de mogelijkheden: via het instellingenmenu kun je bij de iPads eenvoudig van provider wisselen. Vervolgens kies je een internetbundel en vul je jouw gegevens in.

Wanneer komt de eerste smartphone met ingebouwde simkaart?

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste smartphone in Nederland met de eSIM zal worden uitgerust. Diverse providers zijn bij de gesprekken betrokken of houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Naar verluid zouden de eerste modellen al volgend jaar geleverd kunnen worden, al is niet bekend of dit ook voor Nederland geldt.

Door de introductie van de eSIM wordt overstappen en sim only vergelijken in de toekomst makkelijker en laagdrempeliger, maar daardoor mogelijk ook iets riskanter. Zo blijf je natuurlijk gebonden aan een contract vergelijkbaar met sim only abonnementen, waardoor het vergelijken van de juiste abonnementsvormen belangrijk blijft.