Provider Tele2 spant in Nederland de kroon als het gaat om de pieksnelheden van alle Nederlandse 4G netwerken. Dat blijkt uit een onderzoek naar de snelheden van alle 4G providers in Nederland. Vodafone heeft volgens het onderzoek het meest trage 4G netwerk, wat een verrassende uitkomst is. Het onderzoek toont aan dat met een 4G abonnement van Tele2 zeer hoge snelheden kunnen worden bereikt. In theorie kunnen met een 4G netwerk snelheden worden bereikt die liggen rond de 225 Mbps. Het verschil tussen deze theoretische snelheid en de maximale snelheid in de praktijk is zo’n 73 procent bij de Zweedse provider Tele2. Hiermee laat het andere 4G aanbieders als KPN, T-Mobile en Vodafone achter zich.

tele2 4g netwerk

KPN en T-Mobile scoren lager

Bij T-Mobile en KPN ligt het verschil tussen de theoretische snelheid en snelheid in de praktijk op respectievelijk 82 en 83 procent. Om de maximale snelheid te kunnen behalen, is 4G+ nodig. T-Mobile is bezig om dit 4G+ netwerk uit te rollen, wat mogelijk positief zal uitpakken voor de pieksnelheden bij deze provider. Consumenten moeten echter wel een smartphone hebben die ook 4G+ ondersteunt, anders kunnen deze hoge pieksnelheden alsnog niet worden bereikt. Vodafone kampte tijdens het onderzoek van de website met erg voor technische problemen, waardoor het verschil tussen theorie en praktijk zo’n 93 procent was. Het onderzoek werd uitgevoerd met prepaid kaarten van Vodafone, maar in de testperiode kunnen prepaid klanten van Vodafone nog niet profiteren van de maximale snelheden. Hierdoor zijn de resultaten van de provider niet helemaal te vergelijken met de andere providers Tele2, KPN en T-Mobile.

Experts zijn verrast

Experts in de telecomwereld zijn niet verbaasd over het feit dat Tele2 de hoogste pieksnelheden weet te bereiken. Dit komt doordat Tele2 het meest jonge netwerk is op de markt. Hierdoor heeft het aanzienlijk minder gebruikers dan KPN, Vodafone en T-Mobile en worden er gemakkelijker hoge snelheden bereikt. In vakjargon wordt dit ‘overcapaciteit’ genoemd. Kanttekening is dat op toestellen die alleen 4G-ondersteuning bieden, Tele2 niet de snelste provider is. In dat geval is het namelijk KPN waarbij de hoogste pieksnelheden kunnen worden bereikt.

Klantenbestand blijft echter dalen, hoe komt dat?

Desondanks heeft de provider in het laatste kwartaal van 2015 opnieuw meer klanten verloren. Ze wisten zo’n 3.000 nieuwe mobiele klanten aan te trekken, maar ze verloren ongeveer 4.000 breedband- en 4.000 telefonie-klanten. Wel groeide de omzet van het bedrijf met ongeveer 31 procent (80 miljoen euro).

Ondanks de vele tv-commercials en de promotie van hun ‘eigen’ 4G netwerk, heeft dit nog niet heel veel nieuwe klanten opgeleverd, 3.000 nieuwe klanten dus sinds de lancering van het 4G netwerk in november vorig jaar. Dit heeft het bedrijf voornamelijk te danken aan de zeer scherpe prijzen voor hun telefoon abonnementen met toestel. Zo kun je al maanden het goedkoopste iPhone 6S abonnement scoren bij Tele2, en dit geldt ook voor veel andere high-end telefoons.

Ontevreden over de kwartaalcijfers

Tele2 heeft aangegeven ontevreden te zijn over de laatste kwartaalcijfers, maar zij geloven er in dat de toekomst rooskleuriger zal zijn. 4G wordt steeds populairder en de abonnementen van Tele2 zijn momenteel erg goedkoop, waardoor het haast niet anders kan dat er meer mobiele klanten verwelkomd kunnen worden in het huidige kwartaal.

De oorzaak van het dalend aantal klanten is volgens Tele2 de uitstroom van klanten ‘aan de onderkant’, wat het gevolg is van de toenemende concurrentie op het gebied van sim only. Tele2 heeft aangegeven te blijven investeren in hun bedrijf; zo besloten zij maar liefst 36 miljoen te investeren de komende tijd. Of deze grote investeringen zich op korte termijn gaan uitbetalen, zullen we moeten afwachten tot de presentatie van de volgende kwartaalcijfers.

  • Geïnteresseerd geraakt in Tele2? Kijk dan eens op onze Tele2-pagina voor de laatste aanbiedingen. Of vergelijk alle abonnementen van Tele2 met andere aanbieders op onze homepage.