Wat is het verschil tussen sim only en een telefoon abonnement met toestel?

Heb je twijfels of je een sim only of een telefoon abonnement met toestel moet nemen? Wij leggen graag het verschil uit tussen een sim only en een abonnement met toestel. Ook zetten wij de voordelen van beide type abonnementen uiteen. Mocht je nog niet goed weten wat een sim only abonnement precies is, verwijzen we je door naar de vraag: ‘Wat is een sim only abonnement‘?

Neem je een telefoon abonnement met toestel of een sim only?

Voordelen van sim only

Zoals gezegd ontvang je bij het afsluiten van een sim only géén nieuw toestel. Je koopt dus een los nieuw toestel of je blijft je bestaande telefoon gebruiken. Het enige wat verandert is de aansluiting op een nieuw netwerk (tenzij je besluit te verlengen bij je huidige provider), je bel- en databundel en eventueel de contractduur. Nadat je de nieuwe simkaart in je telefoon hebt geplaatst gaat het nieuwe abonnement in.

Een sim only biedt veel voordelen ten opzichte van een telefoon abonnement met toestel. De drie grootste voordelen zijn:

1. Zeer goedkoop

Een sim only abonnement is over het algemeen goedkoper dat een telefoon abonnement met toestel. Ook wanneer je hiernaast een los toestel aanschaft. Uit diverse onderzoeken blijkt dat over een periode van bijvoorbeeld 12 of 24 maanden een sim only in combinatie met de aanschaf van een los toestel, goedkoper is dan een telefoon abonnement met toestel.

Dit is te verklaren doordat de provider ook wil verdienen aan de ‘lening’ die je in principe aangaat voor de telefoon. Hiermee vangt de provider bepaalde risico’s op, bijvoorbeeld omdat een bepaald percentage van de abonnees niet aan hun betalingsverplichting voldoet.

2. Flexibel in contract én bundels

Bij een telefoon abonnement met toestel zit je minimaal 12 maar meestal 24 maanden vast aan de contract. Bij een sim only abonnement ben je veel flexibeler: je kunt vaak kiezen uit een contractduur van 24 of 12 maanden, maar ook voor maandelijks opzegbaarheid. Dit betekent dat je iedere maand kunt overstappen naar een andere provider. Dit komt goed uit wanneer je niet tevreden bent over je provider, of wanneer je wil switchen van bel- of databundel.

Bij een abonnement met telefoon kun je meestal alleen de bundel naar boven aanpassen, niet naar beneden. Twee jaar lang niet. Wanneer je telefoon kapot gaat blijf je tevens maandenlang doorgaan met afbetalen. Dit kan frustrerend zijn.

3. Géén inkomenstoets en registratie bij het BKR

Later in dit artikel leggen we uit wat het grootste nadeel is van een telefoon abonnement met toestel: sinds 2017 wordt dit type abonnement namelijk gezien als een ‘lening’ en wordt de aanschaf van de telefoon geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je hypotheekaanvraag. Ook moet je bij aanschaf van het abonnement met toestel een inkomenstoets doen om aan te tonen of je de maandelijkse lastel wel kunt dragen. Een groot voordeel van een sim only is dat het nooit wordt geregistreerd bij het BKR.

Telefoon

Nadelen van sim only

Het grootste nadeel van sim only is dat je de aanschaf van een los toestel in één keer moet voldoen. Onder aan de streep is dit over een periode van 24 maanden wel goedkoper dan een telefoon abonnement + toestel, maar niet iedereen heeft honderden tot soms wel 1500 euro op zijn of haar spaarrekening voor de nieuwste telefoon.

BKR-registratie

BKRZoals gezegd is er sinds mei 2017 een hoop veranderd in de telecomwereld. Een nieuwe smartphone bij je abonnement betekent tegenwoordig een verplichte BKR-registratie en inkomenstoets. Je kiest bij een dergelijke type abonnement namelijk voor een ‘afbetaling’ van de telefoon (zie ook: AFM.nl). Daarom ziet de overheid het nu als een krediet, ook wel het ’telefoonkrediet’ genoemd. Hierdoor kan de bank de maximale hypotheek naar beneden bijstellen met soms wel duizenden euro’s.

Wil je dit voorkomen? Dat kan: zorg er dan voor dat het krediet-gedeelte onder de 250 euro blijft. Koop je een telefoon van 750 euro, betaal dus iets meer dan 500 euro in één keer zodat je de BKR-registratie ontloopt.

Een makkelijkere oplossing is natuurlijk om voor een sim only te kiezen en een toestel los aan te schaffen (betaling in één keer). Een sim only wordt dus nooit geregistreerd bij het BKR.

Tip: In deze blogpost lees je meer over het telefoonkrediet.
Foto’s: Pixabay.