Al jarenlang biedt de NS een Wifi verbinding aan in intercity treinstellen. Reizigers kunnen hier gratis gebruik van maken. Afgelopen september heeft de NS in alle stilte de maximale downloadsnelheid voor gebruikers verhoogd van 300 Kbps naar 450 Kbps. Als gevolg van de hogere snelheid en de grotere capaciteit op de Wifi netwerken in de treinen, is het aantal mensen dat er gebruik van maakt fors toegenomen. De NS spreekt zelfs over een verdubbeling. Dat meldt marktonderzoeker Telecompaper.

Meer capaciteit en hogere snelheid dankzij 4G

Al sinds 2010 zijn de intercity treinstellen van de NS uitgerust met een Wifi router, die in verbinding staat met een mobiel netwerk. Dat was jarenlang een 3G netwerk, maar in april 2016 is men overgestapt naar het 4G netwerk van T-Mobile. Deze 4G verbinding maakt het mogelijk om meer gebruikers van een snellere verbinding te voorzien. Omdat de NS haar best doet om de verbinding zo eerlijk mogelijk over alle reizigers te verdelen, blijft het streamen van video voorlopig nog onmogelijk. Wel kun je in de trein gewoon surfen, mailen, muziek luisteren of whatsappen.

Volgens een woordvoerder van de NS zijn veel reizigers ondanks de hogere snelheid nog altijd ontevreden over de kwaliteit van de verbinding in de trein. Waarschijnlijk komt dit doordat veel mensen de verwachting hebben dat de verbinding onderweg net zo goed is als thuis. Maar dat is praktisch onhaalbaar, zo geeft de NS aan. In de eerste plaats omdat een groot aantal mensen tegelijk van een en dezelfde verbinding gebruik maakt. En in de tweede plaats doordat het bereik op sommige delen van de route soms gewoon slecht is, ondanks het feit dat elke intercity drie verschillende routers aan boord heeft.

Verdubbeling van het 4G netwerk zelf komt er ook aan

Ook het 4G netwerk zelf van de verschillende providers krijgen in de toekomst een upgrade, wat kan leiden tot nog grotere snelheden in de treinen van NS. LG heeft namelijk in samenwerking met de Yonsei universiteit in Seoul een technologie ontwikkeld waarmee het mogelijk is om de capaciteit van mobiele netwerken te verdubbelen. Er heeft inmiddels een succesvolle demonstratie plaatsgevonden. De technologie heeft de naam ‘full duplex radio’ meegekregen en is bedoeld als een belangrijk onderdeel voor het toekomstige 5G netwerk. De resultaten zijn te zien op NS.nl.

Wat is full duplex?

Full duplex radio moet het mogelijk maken dat je tegelijkertijd op één en dezelfde frequentie zowel kunt downloaden als uploaden. Via het huidige 4G netwerk is dat nog niet mogelijk. In de Benelux gebruiken de diverse 4G netwerken aparte frequenties voor het up- en downloaden. In andere landen zijn ook wel 4G netwerken waar het up- en downloaden via dezelfde frequentie plaatsvindt, maar dat kan je dan nooit op hetzelfde moment doen.

Door een frequentie door middel van full duplex gelijktijdig voor meerdere dingen te benutten, kan de capaciteit van een mobiel netwerk verdubbeld worden. Op die manier moet het in de toekomst mogelijk zijn om meer verschillende apparaten van snel mobiel internet te voorzien, zonder dat daarvoor ook meer frequentieruimte nodig is. Dat is van groot belang omdat steeds meer apparaten de komende jaren een internetverbinding zullen gaan krijgen.

5G

Er zijn op dit moment wereldwijd meerdere bedrijven tegelijk bezig met de ontwikkeling van technieken die 5G internet mogelijk moeten maken. Verwacht wordt dat binnen een jaar veel meer duidelijk zal zijn over hoe die 5G netwerken er precies uit zullen gaan zien en wat de mogelijkheden zullen zijn. In de loop van 2018 zullen dan waarschijnlijk de eerste netwerken uitgerold kunnen worden. Het zal vermoedelijk echter nog wel enkele jaren duren voordat je in Nederland met je sim only abonnement van 5G kunt genieten.