Provider Tele2 presenteert vandaag zeer goede cijfers voor het eerste kwartaal van 2017. In het eerste kwartaal verdubbelde de van oorsprong Zweedse telecomprovider de operationele kasstroom en steeg het totale klantenbestand met zo’n 10%. De EBITDA van de Tele2 groep steeg (28% op jaarbasis). Ook in Nederland behaalde het bedrijf goede resultaten. Zo wist het bedrijf de dalende mobiele prijsbewegingen te overwinnen en behaalde een hogere omzet uit mobiele telefonie: het aantal klanten steeg netto met maarliefst 16.000.

Stijgend aantal klanten

De stijging is mede te danken aan lagere kosten en hogere service-inkomsten van mobiele gebruikers. Het eerste kwartaal van 2017 kenmerkt zich verder door Jon James als nieuwe CEO van Tele2 Nederland en daarnaast werd er een grote stap gezet door volledig over te schakelen op het 4G netwerk van Tele2, die het bedrijf zelf in beheer heeft. Voorheen werd nog deels geopereerd via het 3G netwerk van T-Mobile, maar daar is het bedrijf nu volledig van ontbonden. Er werd wel fors geïnvesteerd in het 4G netwerk: zo’n 24,3 miljoen euro. De netto stijging van het klantenaantal geeft wel een licht een vertekend beeld, aangezien de provider een aantal inactieve klanten heeft verwijderd (24.000 stuks).

Niet omdat het moet, maar omdat het kan: de cijfers

Tele2 ziet de omzet uiteindelijk met 22% stijgen in het eerste kwartaal van 2017 naar 819 miljoen euro. In Nederland steeg de omzet van Tele2 met ongeveer 7% naar 164 miljoen euro. Dit is de hoogste omzet sinds het jaar 2011. De omzet uit mobiele diensten steeg ongeveer met zo’n 36% naar ruim 53 miljoen euro. Er werd ongeveer aan 37,3 miljoen euro aan mobiele telefoons verkocht. De omzet in smartphones steeg zo’n 7%. Maar er zijn niet alleen rooskleurige cijfers te melden: vaste telefonie van de onderneming presteerde minder en de omzet daalde hierbij met zo’n 21% naar zo’n 6,0 miljoen euro. Het aantal klanten met een vaste lijn daalde met zo’n 2.000 naar 42.000. Verder verloor Tele2 ook breedband abonnees (5.000 stuks) en komt daarmee nu uit op 345.000 klanten. De omzet uit breedband daalde dan ook, met 4,6% naar ruim 56 miljoen euro.

tele2 4g netwerk

Sim only 4G van Tele2

Het eerste kwartaal van Tele2 stond in het teken van onafhankelijkheid voor de provider: de provider heeft een nieuwe CEO (Jon James) en onder zijn leiding werd er vormgegeven aan de strategie genaamd ‘4G only’. Hierdoor biedt Tele2 nu alleen nog maar 4G Sim only abonnementen aan met 4G internet en 4G bellen. Het is dus niet meer mogelijk om een abonnement met 3G af te sluiten bij de provider. Zowel nieuwe als bestaande klanten die kiezen voor verlengen krijgen automatisch de beschikking over het 4G netwerk van de provider. Tele2 behoort samen met KPN, T-Mobile en Vodafone tot de enige providers van Nederland die een eigen 4G netwerk hebben. Virtuele providers zoals Simyo, Robin Mobile en Simpel maken gebruik van de netwerken van deze vier grootmachten. P3 oordeelde vorige week nog dat Tele2 een dekking heeft van 97% in Nederland en dat het netwerk zeer goed bevonden kan worden.

Gerelateerd nieuws: